Gambia

Gambia

De Republiek Gambia is een land in Afrika met zo een 2 miljoen inwoners. Gambia is gelegen aan de Atlantische Oceaan en grenst aan het buurland Senegal. Door de Gambia-rivier is het land opgesplitst in de North Bank en de South Bank.

Aljamdu

Wij zetten ons vol overgave in voor de kansarme bevolking in het Gambiaanse dorp Aljamdu. Aljamdu is een dorp van ongeveer 1.000 inwoners in het westen van Gambia. Het dorp is gelegen op de North Bank, het noordelijk deel van het land, wat wordt gescheiden door de Gambia-rivier..

Economie

De economie van Gambia behoort tot de zwakste ter wereld. Het inkomen per hoofd van de bevolking is ongeveer twee duizend dollar per jaar, wat neerkomt op ongeveer vijf dollar per dag. Feit is dat een derde van de Gambiaanse bevolking minder dan anderhalve dollar per dag te besteden heeft. Daarmee valt een derde van de bevolking onder de extreme armoede grens.

Educatie

In Gambia bestaat geen leerplicht. De meeste kinderen gaan wel rond hun vijfde jaar naar school, waarbij voorrang wordt gegeven aan jongens. Ondanks dat ze beginnen met school maken veel kinderen op het platteland hun school niet af of vervolgen hun opleiding niet. De inbreng van de kinderen bij het werk op het land en/of huishouding is vaak noodzakelijk.

Het lager (basis)onderwijs is gratis. Er wordt echter wel een bijdrage gevraagd voor het schoolfonds en het schooluniform. Daarnaast moeten ouders ook betalen voor leermiddelen, zoals boeken, schriften en pennen. Uitgaven waar ouders vaak geen geld voor hebben. Hierdoor kunnen hun kinderen niet het noodzakelijke onderwijs volgen om hun toekomst te verbeteren.

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Gambia staat op een heel laag peil. Er is een tekort aan vrijwel alles: er zijn te weinig klinieken, te weinig artsen, te weinig geschoolde verpleegkundigen en te weinig medicijnen.

De belangrijkste doodsoorzaken zijn malaria en ziektes die worden veroorzaakt door het drinken van vervuild water (zoals diarree, hepatitis A en tyfus). De levensverwachting van de mensen in Gambia is dan ook maar 59 jaar en maar 3% van de bevolking wordt ouder dan 65 jaar. Dit is heel laag in vergelijking met Nederland waar de gemiddelde levensverwachting op 81,7 jaar ligt.

Het aantal Gambiaanse kinderen dat overlijdt voor het eerste levensjaar is 49 op de 1000 (2012). Een erg hoog aantal als je beseft dat dit getal in Nederland 7 op de 1000 is. Zeven keer minder dan in Gambia!

Sport

De favoriete sporten van de Gambianen zijn voetbal en worstelen. Voetbal wordt vaak gespeeld op zanderige velden, omdat het geld ontbreekt om goede sportvoorzieningen te bouwen. Het beoefenen van sport en het kijken naar sport wordt gebruikt om de dagelijkse armoede te vergeten en sociale vaardigheden te ontwikkelen.