Achtergrond

De Football Unlimited Netherlands (FUN) Foundation is in 2013 opgericht door Ron Brouwer, de huidige voorzitter van de stichting. Vanuit zijn werk als vertegenwoordiger in het buitenland werd hij voor het eerst geconfronteerd met vreselijke armoede. Dit was de aanleiding om in actie te komen.

Via Maarten Bax, voormalig secretaris van de FUN Foundation, kwam Ron uit bij het dorpje Aljamdu in Gambia. Maarten ondersteunde destijds een Gambiaanse jongen uit Aljamdu, genaamd Omar Kanteh. Aljamdu is een van de armste regio’s van Gambia en daarmee ook de wereld. Ron en Maarten beseften dan ook dat niet alleen Omar ondersteuning nodig had, maar de hele gemeenschap van Aljamdu.

Vanwege zijn ruime ervaring als voetbaltrainer besloot Ron om de voetbalsport als middel in te zetten ter afleiding van de armoede. Aanvankelijk met een train-de-trainer programma, zodat de kansarme jeugd een leuke voetbaltraining zou krijgen. Daarnaast werd, met medewerking van de middenstand in Nederland, sportkleding ingezameld voor de jeugd om ze te kunnen laten deelnemen aan de voetbaltraining. Het voetbal bracht de bevolking ontzettend veel plezier en ook veerkracht. Na gesprekken met de lokale bevolking bleek de behoefte ergens anders te liggen. De jonge kinderen konden bijna nooit naar school.

Met de komst begin 2018 van Irene de Jong als nieuwe secretaris en ambassadeur kwam er nieuwe energie en werd er doelgericht gewerkt aan het vinden van nieuwe mogelijkheden om de missie te volbrengen. De plannen voor de bouw van de basisschool werden uitgebreid met het realiseren van een schoolkeuken en een waterput met zonnepanelen installatie. Ook werd er samenwerking gezocht met Musa Saidy van de AYA Foundation in Gambia en diverse goede doelen instanties, zoals Wilde Ganzen en Join the Pipe.

De bestaande inzichten en de nieuwe samenwerkingen heeft de FUN Foundation gebracht waar het vandaag de dag staat. Zes jaar geleden begonnen met het opleiden van trainers, het geven van trainingen, het brengen van kleding en ander materiaal dat er niet was. Vandaag de dag staat volop in het teken van het bouwen van een basisschool met zonnepanelen, een waterput, een keuken en er wordt een muur om het gehele schoolterrein gebouwd.